Foreldreveiledning

Foreldreveiledning

Familie- og foreldreveiledning, ungdomsoppfølging og oppfølging av minoritetsfamilier

KONTAKT OSS

Hva er foredreveiledning?

Alle barn har rett til en trygg og god oppvekst


Dette utgjør hovedtyngden i vår oppfølging. NOS ønsker å finne familien sine ressurser, samt styrke dem der de selv ønsker nye forslag til løsninger. Vi er opptatt av et selvstendig ønske om endring, samt ansvarliggjøring av familien, og har dermed stort fokus på relasjon i starten. Gjennom oppfølgingen skal de foresatte få nytt mot til å ta ansvar for sitt barn, få gjeninnført sin voksen-/ foreldreautoritet, få innsikt i hvordan egen rolle spiller inn i samspillet og ikke minst få økt sitt handlingsrepertoar som igjen fører til økt foreldrekompetanse. 

Minoritetsfamilier

Gjennom vår mangeårige oppfølging av minoritetsfamilier, med ulik bakgrunn og kultur, har vi erfart at det er hensiktsmessig å ha en annen tilnærming enn for norske familier - kultursensitivitet. Næromsorg er opptatt av å få kunnskap om familienes tenkesett, kultur, verdier, tradisjoner, ritualer, religion og historie. Slik oppnår vi relasjon, og kan gradvis avdekke eventuelle misforståelser, hjelpe familien til å finne sin plass i samfunnet, og hjelpe de foresatte å bli trygge i sin omsorgsutøvelse. Dette arbeidet tar tid, og vi er ofte avhengig av tolk. Særlige utfordringer i minoritetsfamilier vil ofte være barn som utsettes for vold i oppdragerøyemed, gjerne utløst av barns opplevelse av å trekkes mellom to ulike kulturer. Vi er opptatt av at enkelte ting er forbudt ved lov i Norge, og at forbudene håndheves av myndighetene, samtidig som vi bestreber at familien har sin historie og tenkesett, og at denne ofte strekker seg over generasjoner. Det er imidlertid kun gjennom tillit, dialog og opplysning at det vil være mulig å få til varige endringer for familier hvor barn opplever vold. 

Nyfødt og småbarn

Nyere hjerneforskning viser at utviklingen av hjernen er svært sårbar for skjevutvikling i barnets første leveår. Mangelfull omsorg her vil dermed være svært skadelig for barnets utvikling. Næromsorg ønsker derfor å komme inn raskest mulig etter fødselen, og vi anbefaler minimum 3 hjemmebesøk pr. uke, gjerne flere den første måneden om bekymringen er stor. På våre hjemmebesøk bruker vi et enkelt observasjonsskjema hvor vi kartlegger samspill, praktisk omsorg og integrert forståelse. Slik får vi raskt et overblikk om barnet blir godt nok ivaretatt, og hvor vi må jobbe først. Vi jobber målrettet mot at foreldrene skal gi tilfredsstillende omsorg for barnet, samtidig som vi påser at barnet blir sikkerhetsmessig og emosjonelt godt nok ivaretatt. Vi jobber alltid to i disse sakene, hvorav den ene har hovedansvaret for veiledningen. Vi bruker døgnklokke for å kartlegge barnets mat og søvnmønster og samarbeider tett med øvrige instanser. 

Barn som skal tilbakeføres til foreldre

Næromsorg tilbyr tiltak der barn skal tilbakeføres til foreldre etter en periode med plassering, enten frivillig, eller akutt plassering. Disse sakene har som ofte karakter av en av de beskrevne over, i tillegg til voldsproblematikk.

Arbeidet starter vanligvis i en førprosess der Næromsorg tilbyr både kurspakker og veiledning, samvær med bistand og i tilvenning over en periode.

Vi tilbyr følgende tjenester:


  • Generell familie- og foreldreveiledning
  • Kompenserende tiltak
  • Kartlegging av barnet omsorgssituasjon og anbefaling av veien videre
  • Spisskompetanse innen veiledning i minoritetsfamilier
  • Veiledning av hjelpeapparatet i møte med minoritetsfamilier
  • Veiledning i tilbakeføringsprosessen
  • Ungdomsoppfølging
  • Tilsyn under samvær


Foreldreveiledning - Næromsorg

KONTAKT OSS

Share by: