FAMILIEHJEM

Familiehjem

Hva er familiehjem?

Velkommen til artikkelen om "Familiehjem"! Her vil vi utforske konseptet familiehjem og gi deg en grundig forståelse av hva det innebærer. Du vil også lære hvordan du kan bli familiehjem og hvilke lønnsaspekter som er involvert.


I denne artikkelen tar vi sikte på å gi deg en helhetlig oversikt over familiehjem, slik at du kan forstå hvorfor det spiller en så viktig rolle innen barnevernet. Du vil oppdage betydningen av familiehjem som en midlertidig eller langvarig omsorgsløsning for barn og unge som ikke kan bo hos sine biologiske foreldre.


Bli med oss på denne informative reisen for å dykke ned i verden av familiehjem og oppdage betydningen det har for å gi trygghet, omsorg og en kjærlig base for barn og unge i behov.

Familiehjem - en barneverntjeneste
  • Hva er familiehjem

    Alle barn og unge har rett til en trygg oppvekst. Familiehjem er derfor en verdifull og betydningsfull del av barnevernet i Norge. Som en privat barnevernstjeneste er vi forpliktet til å skape trygge og kjærlige omsorgsmiljøer for barn og unge som ikke kan bo hos sine biologiske foreldre. Vårt fokus ligger på å gi barna et sted der de kan oppleve positiv utvikling og endring, og vi er engasjert i å bygge sterke relasjoner og skape en følelse av trygghet.


    «Det finnes ikke vanskelige barn, det finnes barn som har det vanskelig»


    I våre familiehjem er kjærlighet og tålmodighet hjørnesteiner. Vi erkjenner at hvert barn har unike behov, og vi tilpasser omsorgen individuelt for å sikre at de får den støtten de trenger. Vi tar en traumebevisst tilnærming i vår omsorg, og forstår at tidligere opplevelser og traumer kan påvirke barnets væremåte, trivsel og utvikling. Derfor er det viktig for oss å være sensitive og respektfulle i våre interaksjoner.


    Vi investerer tid i både barnet og familiehjemmet. Vi tilbringer tid sammen, lytter til deres behov og jobber aktivt med å se, høre, forstå, anerkjenne og respektere dem. Vårt fokus ligger på det positive i barnets liv, og vi legger vekt på å finne løsninger sammen med familiehjemmene, og styrke deres og barnets opplevelse av mestring. Våre familiehjem er i utgangspunktet tolerante og forståelsesfulle voksne, med barnets individuelle reaksjoner og behov i sentrum.


    Våre familiehjem gleder seg over å skape gode opplevelser sammen med barnet. Gjennom felles aktiviteter og hyggelige stunder bygger de sterke bånd og skaper varige minner. Vi tror på betydningen av stabilitet og trygge, forutsigbare rammer for barnets trivsel og utvikling, og bistår hjemmene med å skape et utviklingsfremmende hjemmemiljø som gir dem trygghet og en følelse av tilhørighet.


    Næromsorg har over mange år, sett betydningen av tett oppfølging i hjemmene. Vi er engasjert i barnets skole- eller barnehageliv, samtidig som vi er involvert og samarbeider med relevante instanser. Vi legger til rette for å koordinere samarbeidet slik at barnet får den beste støtten på alle områder av deres liv.


    En viktig del av arbeidet som familiehjem er å hjelpe barnet til å håndtere opplevelser og traumer barnet bærer med seg. Vi anerkjenner at tidligere erfaringer påvirker deres væremåte trivsel og utvikling. Gjennom en kombinasjon av profesjonell veiledning, terapeutisk støtte og en trygg omsorgsbase, arbeider vi for å støtte barnets helbredelse og gi dem verktøyene. Familien er den viktigste rammen rundt barns liv og utvikling. I familien skal barn få kjærlighet og trygghet til å være seg selv, og støtte til å vokse opp og utforske verden på egen hånd.

  • Bli familiehjem

    Vi søker trygge, rause og tydelige voksne som har:


    - Tid, rom og tålmodighet

    - Evne til å se årsak til adferd, og ikke bare reagere på adferd. Adferd er oftest et symptom på noe.

    - Er omsorgsfull, følsom og flink til å forstå hva barnet har behov for og støtte barn som har det vanskelig

    - Erfaring med barn og unge

    - Evne til å motta og nyttiggjøre seg veiledning og opplæring både individuelt og i gruppe

    - Gode samarbeidsevner

    - Motivasjon, trygge omgivelser og evne til å ivareta barnets og ungdommens behov for omsorg

    - Stabil livssituasjon og alminnelig god helse

    - Vi søker ingen "superfamilier", men rause, varme og omsorgsfulle familier.


    Kontakt oss her for å bli familiehjem:

    Tlf: 458 37 777

    E-post: post@naromsorg.no


  • Familiehjem lønn

    Familiehjem er en verdifull omsorgsrolle som gir barn og unge trygghet og kjærlighet når de ikke kan bo hos sine biologiske foreldre. En viktig faktor for mange som vurderer å bli familiehjem, er lønnsaspektet.


    I Norge varierer lønnen for familiehjem avhengig av ulike faktorer, som barnets behov og avtalen mellom familiehjemmet og barnevernstjenesten. Det er vanlig at familiehjem mottar en skattefri utgiftsdekning for å dekke utgifter knyttet til omsorgen, som mat, klær, fritidsaktiviteter og andre nødvendigheter. I tillegg kommer en økonomisk godtgjørelse for selve oppdraget. 


    Den eksakte lønnen for familiehjem kan variere betydelig, alt etter behovet for frikjøp. Den gjenspeiler ofte omsorgsbehovene til barnet eller ungdommen som er under deres omsorg. Det er viktig å merke seg at lønnen ikke skal være en erstatning for å være familiehjem, men heller en støtte for å sikre at barnet eller ungdommen får en tilstrekkelig omsorg.


    Vi vil gi deg mer spesifikk informasjon om økonomiske forhold og gi veiledning gjennom prosessen.


    Det er også viktig å merke seg at lønnen som familiehjem ikke bare er økonomisk, men også kommer i form av den verdifulle opplevelsen av å gi kjærlighet, omsorg og støtte til et barn eller ungdom i behov.


    Å bli familiehjem er en viktig avgjørelse som kan gi en betydningsfull innvirkning på livet til et barn eller en ungdom. Å kunne tilby trygghet og omsorg er en verdifull rolle, og det er viktig å vurdere både de økonomiske og de følelsesmessige aspektene ved å være familiehjem.


  • Familiehjem vs fosterhjem

    Forvirringen rundt familiehjem vs fosterhjem, er lett å forstå. Det foreligger nemlig geografiske rammer for hvordan man anvender ordet. Det vil si at man i et område vil definere fosterhjem/familiehjem på en måte, mens i et annet geografisk område vil fosterhjem/familiehjem defineres på en annen måte. Familiehjem og fosterhjem er i bunn og grunn to sider av akkurat samme sak.  


    I denne artikkelen vil vi forsøke å belyse ulike former for tiltak som finnes for de barna som av ulike årsaker ikke kan bo sammen med sine biologiske foreldre. For å minske forvirringen vil vi her ikke snakke om fosterhjem eller familiehjem, men enkelt og greit omtale det som «hjem» 


    • Det vil alltid følge en økonomisk kompensasjon med et barn som flytter inn i et hjem. 

    • Med noen unntak forventes det at hjemmet skal legge til rette for at barnet skal få treffe sine biologiske foreldre. Graden av samvær bestemmes oftest gjennom en rettslig prosess.


    Alt. 1 

    Noen ganger flytter et barn inn i hjem og blir en naturlig del av familien, uten at det er behov for å frikjøpe en voksen. Da kan den/de voksne fortsette i sitt ordinære arbeid samtidig som de er omsorgspersoner for barnet. 


    Alt. 2

    Et hjem kan i en periode frikjøpes fra sitt arbeid dersom man ser at det er behov for at en voksen er hjemme med barnet. Dette gjelde selv om barnet er 17. Behovet for- og graden av frikjøp, evalueres fortløpende. I noen tilfeller kan den voksne frikjøpes helt til barnet flytter ut, altså til etter at barnet er blitt 18 år. Disse hjemmene blir ofte kalt forsterkede fosterhjem. For å være forsterket fosterhjem, er det høyere krav til omsorgspersonene. Ofte er det nødvendig at en voksen da skal ha relevant utdanning på bachelornivå. Har du tanker om å bli forsterket fosterhjem, vet du nok allerede noe om hva som kreves. 


    Alt. 3

    Barnet bor hos en annen familie enn sin biologiske på sperret adresse. Det innebærer at barnets biologiske foreldre ikke skal vite hvor barnet bor, og har følgende ingen kontakt med foreldrene. Dette kan endres over tid, og det vil være fokus på å på plass gode rammer for at barnet kan treffe sine foreldre, da det er en rettighet barnet har. Foreldrene på sin side, har ikke en slik rettighet. 


    Alt. 4 

    Noen hjem har plass til flere barn. Da kan de få barn fra forskjellige kommuner, og forholder seg til disse. Frikjøp vurderes alltid utfra barnet behov for oppfølging. 

    Det kan skje at et hjem tar imot barn fra flere enn to kommuner. Da er dette hjemmet «eksperter» og går under kategorien forsterket fosterhjem. 


    Alt. 5

    Noen hjem kan ta imot søsken. Også dette blir nøye vurdert i hvert enkelt tilfelle. 


    Statlige fosterhjem/familiehjem vs private fosterhjem/familiehjem 


    Barnevernet har egne fosterhjem og familiehjem, med egne rammer for oppfølging og lønn. Informasjon om dette finner du ved å søke statlig fosterhjem/familiehjem. 


    Det største forskjeller på statlige og private hjem er oppfølging hjemmet får. Mens statlige rammer er 4 besøk i året, lover Næromsorg 24/7 tilgjengelighet, besøk og veiledning i hjemmet hver 14 dag, samt egne månedlige fagsamlinger for hjemmene. I tillegg tilbyr Næromsorg ekstern veiledning med psykologspesialist ved behov. Våre familiehjem får også tilbud om å delta på kompetansehevende kurser i regi av Næromsorg. 


    Et familiehjem/fosterhjem er et tiltak som gir barn og unge mulighet til å vokse opp i trygge gode rammer hvor det får den omsorgen de fortjener.

  • Familieterapeut

    Familieterapeutens rolle i et familiehjem er avgjørende for å sikre at barn og unge får den støtten og omsorgen de trenger for å trives og utvikle seg. I Næromsorg, der familiehjemmene tilpasses individuelt, spiller familieterapeutene en viktig rolle i å tilrettelegge og støtte disse tilpasningene.


    Familieterapeutene i Næromsorg har ekspertise innen familieterapi og arbeider tett med både barna, de biologiske foreldrene og familiehjemmene. Deres primære mål er å skape et trygt og stabilt miljø som er tilpasset barnets individuelle behov og situasjon.


    En av familieterapeutens oppgaver er å utføre grundige vurderinger av både barnet og familiehjemmet for å identifisere deres spesifikke utfordringer, styrker og behov. Dette inkluderer å observere samspillet mellom barnet og familiehjemmet og å vurdere hvordan tilpasninger kan gjøres for å skape et optimalt miljø.


    Basert på disse vurderingene utvikler familieterapeuten en individuell behandlingsplan for hvert familiehjem. Dette kan inkludere ulike terapeutiske tiltak, rådgivning og veiledning for familiehjemmet for å støtte deres evne til å håndtere utfordrende situasjoner og fremme positiv utvikling hos barnet.


    I tillegg til å jobbe direkte med familiehjemmet, fungerer familieterapeuten som en koordinator og samarbeidspartner mellom familiehjemmet og de biologiske foreldrene. De legger til rette for kommunikasjon og samarbeid mellom familiehjemmet og instansene rundt, med mål om å oppnå en best mulig samhandling rundt barnet.


    Næromsorgs tilpasning av familiehjem er basert på en helhetlig tilnærming som tar hensyn til barnets behov, familiehjemmets ressurser og den biologiske familiens involvering. Familieterapeutene spiller en nøkkelrolle i denne tilpasningsprosessen ved å gi faglig støtte, veiledning og terapi til familiehjemmet.


    Gjennom familieterapeutens innsats bidrar Næromsorg til å skape trygge, kjærlige og tilpassede familiehjem som gir barn og unge en optimal omsorgsopplevelse

  • Familiehjem i Næromsorg

    Næromsorg har som har som mål å gi omsorg og støtte til barn og unge som trenger det. Når det gjelder familiehjem, spille Næromsorg en spille viktig rolle i å tilby omsorg og omsorgstjenester på ulike måter.


    Næromsorg fokuserer på barnets beste og ønsker å gi dem trygge og kjærlige omsorgsmiljøer. Næromsorg jobber vanligvis med et bredt spekter av fagpersoner, inkludert sosialarbeidere, psykologer og familieterapeuter, for å sikre at barna får den støtten de trenger.


    Næromsorg driver sine egne familiehjem, der de rekrutterer, trener og veileder egne familiehjem. Dette gir organisasjonen direkte kontroll over omsorgen som tilbys, og de kan legge vekt på spesifikke tilnærminger og verdier som er i samsvar med deres misjon og visjon.


    Næromsorg samarbeider med enkeltpersoner eller par som ønsker å bli familiehjem og gi dem opplæring, veiledning og støtte gjennom hele prosessen. Næromsorg tilbyr nødvendig faglig kompetanse og ressurser for å sikre at familiehjemmene har de nødvendige verktøyene for å gi en trygg og omsorgsfull oppvekst for barna.

Familiehjem oppsummert

Familiehjem er midlertidige eller langvarige omsorgsløsninger som gir barn og unge en trygg og kjærlig base når de ikke kan bo hos sine biologiske foreldre. Som familiehjem spiller man en enormt viktig rolle i å gi omsorg og støtte til disse barna.


Familieterapeuten spiller en viktig rolle i et familiehjem ved å tilrettelegge og støtte tilpasningene i familiehjemmene. De jobber tett med både barna og familiehjemmet for å skape et trygt og stabilt miljø.

Share by: